211 770 75 70

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΠΟΥ

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

 

Ο λόφος του Φιλοπάππου έχει χαρακτηριστεί ως το «μπαλκόνι της Αθήνας» και όχι άδικα, καθώς βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και συνδέεται με ακόμα δύο, αυτόν της Πνύκας και αυτόν του Αστεροσκοπείου. Μάλιστα, στην κορυφή του μπορεί κανείς να θαυμάσει το μνημείο που χτίστηκε για τον ευεργέτη της Αθήνας, Ιούλιο Φιλόπαππο στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Συγκεκριμένα, χρονολογείται μεταξύ του 114 και του 116 μ.Χ. Σημειώνεται πως στον λόφο αυτό είχαν γίνει ανασκαφές το 1898, ενώ το 1940 έγινε ακόμα μια, συμπληρωματική της πρώτης από τον Ι. Τραυλό και τον Thompson. Στον κεντρικό ανδριάντα υπάρχει μια επιγραφή στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του Φιλοπάππου, ότι ήταν γιος του Επιφάνους, καθώς επίσης πως ήταν πολίτης του δήμου Βήσης της Αθήνας.

Όμως, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε δίλημμα, όταν βρήκαν μια ακόμα επιγραφή πάνω στο ίδιο μνημείο – και μάλιστα στην πρόσοψη – στην οποία αναφερόταν ο Φιλόπαππος ως βασιλιάς και μάλιστα με καταγωγή από την Ελλάδα.

Τα πράγματα φαίνεται να έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα όταν βρέθηκε και Τρίτη επιγραφή – και μάλιστα με γραφή στα λατινικά – όπου είναι χαραγμένο και το όνομα που είχε ο Φιλόπαππος ως ρωμαίος, αναφέροντας μάλιστα πως είχε το αξίωμα του Υπάτου.

Βέβαια, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, δεν είναι ξεκάθαρο το πότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αν και υπάρχουν μαρτυρίες πως πριν από το 88 μ.Χ. είχε διατελέσει ήδη αγωνοθέτης στη γιορτή των Διονυσίων.

Επίσης, ακόμα ένα στοιχείο που έχει προβληματίσει τις μελέτες των αρχαιολόγων είναι το γεγονός πως η ανέγερση του μαυσωλείου πιθανότατα να πραγματοποιήθηκε ενάντια στις ιερές παραδόσεις εκείνης της εποχής που απαγόρευαν κατηγορηματικά τις ταφές μέσα στα τείχη των πόλεων και ακόμα περισσότερο στα ιερά υψώματα.

Πάντως, όποια κι αν είναι η εξήγηση στα παραπάνω ερωτήματα, σε αυτό που συμφωνούν γενικά όλοι οι αρχαιολόγοι είναι πως το συγκεκριμένο μνημείο είναι δείγμα της παρακμής των τεχνών εκείνης της περιόδου.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως παλιά ο λόφος του Φιλοπάππου είχε την ονομασία «Λόφος Σέγγιο», ο οποίος του είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, πιθανότατα από την Ιταλική λέξη «segno» που σημαίνει «σημάδι».

Στις αρχές αυτού του αιώνα έγινε μια προσπάθεια περίφραξης του σημαντικού αυτού λόφου της Αθήνας, ώστε να γίνει επισκέψιμος μόνο με ωράριο. Όμως, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αντέδρασαν έντονα κι έτσι κατάφεραν να αποτρέψουν τα σχέδια αυτά, που εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της πόλης της Αθήνας.

Οι γιορτές των Αθηναίων

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο λόφος του Φιλοπάππου έχει γίνει συνώνυμο της ρομαντικής βόλτας, αλλά και του ξεφαντώματος της Καθαράς Δευτέρας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στα Κούλουμα όλη η Αθήνα ανεβαίνει του Φιλοπάππου προκειμένου να γιορτάσει την έναρξη της Σαρακοστής και να γλεντήσει με παραδοσιακό τρόπο.

Με ήλιο ή με βροχή, με τσουχτερό κρύο ή με λιακάδα, οι Αθηναίοι είναι πιστοί κάθε χρόνο στο ραντεβού τους με την παράδοση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια – παρά την οικονομική κρίση – η γιορτή που στήνεται στον λόφο αυτό κάθε Καθαρά Δευτέρα είναι ακόμα μεγαλύτερη και λαμπρότερη, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει και να τηρεί τα πατροπαράδοτα έθιμα με ιδιαίτερη χαρά.

Μικροί και μεγάλοι, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά κι από άλλες γωνιές της χώρας, μαζεύονται στου Φιλοπάππου προκειμένου να πετάξουν τον χαρταετό τους και να γευτούν νηστίσιμα εδέσματα και λιχουδιές. Εκείνη την ημέρα το κρασί και η τσικουδιά ρέουν άφθονα και όπως είναι φυσικό το κέφι δεν αργεί να «ανάψει». Έτσι, ο χορός και το τραγούδι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής, παίρνουν την σκυτάλη και όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα.

 

Στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών όμως θα βρείτε πολλά περισσότερα κέντρα διασκέδα.σης 

Share:

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΑΘΗΝΑ 2024

Ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα νυχτερινά μαγαζία της Αθήνας

CLUBS ΑΘΗΝΑ 2024

Ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα Club της Αθήνας

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ 2024