211 770 75 70

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΠΟΥ

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

 ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΘΗΝΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας και ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα (1900) και τα πρώτα της έργα είχαν προέλευση από το Πανεπιστήμιο, αλλά και το Πολυτεχνείο για να φτάσει σήμερα να αριθμεί 20.000 σημαντικά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής σπουδαίων δημιουργών.

Η περίοδος που καλύπτει θεματικά είναι κυρίως μεταβυζαντινή και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που φιλοξενείται εκεί.

Η ιδέα για την ίδρυσή της ξεκινά με την μελέτη του «Παντεχνείου», το οποίο επιθυμούσε να φτιάξει ο αρχιτέκτονας Leo von Klenze, από τη Βαυαρία, προκειμένου να στεγαστούν τα έργα τέχνης της εποχής (1836).

Ήθελε δηλαδή να φτιάξει ένα μοναδικό μέγαρο Τεχνών στην πόλη της Αθήνας, όπου εκτός από τις συλλογές των έργων ζωγραφικής θα συστεγαζόταν και μια Πινακοθήκη. Δυστυχώς, το έργο αυτό δεν προχώρησε.

Όμως, περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, άνοιξε η πρώτη Πινακοθήκη στον χώρο του Πολυτεχνείου, στην καρδιά της Αθήνας, λειτουργώντας ως παράρτημα του Σχολείου Τεχνών.

Επίσης, μετά τον θάνατό του Αλέξανδρου Σούτζου, ανοίχτηκε η διαθήκη του, σύμφωνα με την οποία όλα του τα περιουσιακά στοιχεία θα περνούσαν στο κράτος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Καλών Τεχνών.

Για τους Αθηναίους, η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα σύμβολο πολιτισμού και ένα θησαυροφυλάκιο της Τέχνης της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή, οι εκθέσεις της περιλαμβάνουν πάνω από 16.000 έργα, ενώ τα τμήματά τους διαρθρώνονται ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Βιβλιοθήκη Εθνικής Πινακοθήκης

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος, η οποία έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη και την προώθηση διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε αυτή έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί και να εντρύφηση στην ιστορία της Τέχνης της χώρας μας. Πρόκειται, μάλιστα, για μια πλήρως ενημερωμένη βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 23.000 τίτλους εγκυκλοπαιδειών, βιβλίων Τέχνης, συντήρησης και μουσειολογίας. Επίσης, περιλαμβάνει και πολλά λεξικά Τέχνης.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της, είναι μεγάλος ο αριθμός των Αθηναίων που απευθύνεται σε αυτή προκειμένου να πληροφορηθεί κομμάτια του πολιτισμού μας που έχουν να κάνουν με τη ζωγραφική, την χαρακτική και την γλυπτική.

Επίσης, πολλοί είναι και οι τουρίστες που ενώ βρίσκονται στην Αθήνα, βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα σε αυτή, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής Τέχνης.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης κρατά ένα άριστα οργανωμένο αρχείο. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα ελληνικά περιοδικά που μπορεί κανείς να βρει σε αυτή είναι αποδελτιωμένα κατά καλλιτέχνη – ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση όποιου ενδιαφέρεται σε αυτά – ενώ διατηρεί και μεγάλη συλλογή αποκομμάτων από το 1900 μέχρι και το 1996.

Εθνική Πινακοθήκη και Εθνική Γλυπτοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, η οποία κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της στεγαζόταν στο κτήριο του Πολυτεχνείου, συνενώθηκε με το κτήριο του Αλέξανδρου Σούτσου το 1954, το οποίο είναι κληροδότημα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η Εθνική Πινακοθήκη παρέμενε στην Αθήνα χωρίς να έχει ένα σταθερό κτήριο μέχρι το 1976, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σημερινού κτηρίου. Τα σχέδια της τα είχαν κάνει δύο σπουδαίοι αρχιτέκτονας, ο Δημήτρης Φατούρος και ο Παύλος Μυλωνάς.

Όσον αφορά στην Εθνική Γλυπτοθήκη της Ελλάδος, αυτή άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το καλοκαίρι του 2004 και λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Συγκεκριμένα, στεγάστηκε σε δύο κτήρια στο Γουδί, όπου παλιότερα ανήκαν στους βασιλικούς στάβλους.

Μάλιστα, το έργο της ανακαίνισης των κτηρίων αυτών εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έκανε μια μεγάλη δωρεά, χάρη στην οποία μπόρεσαν να γίνουν οι μελέτες της ανακαίνισης, αλλά και η παρουσίαση των συλλογών με τα γλυπτά. Οι συλλογές αυτές εγκαινιάστηκαν το 2006.

 

Περισσότερες πληροφορίες για ενναλακτικούς τρόπους διασκέδασης θα βρείτε στο 211 770 75 70

Share:

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΑΘΗΝΑ 2024

Ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα νυχτερινά μαγαζία της Αθήνας

CLUBS ΑΘΗΝΑ 2024

Ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα Club της Αθήνας

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ 2024